28η Οκτωβρίου 1940: ορόσημο στη πορεία του έθνους!

Αφορμή για τον τίτλο του άρθρου μας το πανηγυρικό μήνυμα της Επάρχου μας κας Πόπης Νικολαϊδη που θα διαβάσετε παρακάτω.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στο Απέρι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου [1],[2]. Μετά τη Δοξολογία, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο προαύλιο του ναού. Στο μνημείο του ήρωα Παναγιώτη Β. Ορφανίδη, κατέθεσαν στεφάνια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανόλης Παραγιός, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιώργος Παππάς, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βένα Καμαράτου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ομόνοια Απερίου. Εκφωνήθηκε χαιρετισμός εκ μέρους της Επάρχου Καρπάθου. Αναγνώστηκε το μήνυμα της Επάρχου Καρπάθου και Η.Ν. Κάσου, από την κα. Πόπη Μιχαηλίδου.

Στην γεμάτη παλμό παρέλαση, που έγινε στο Απέρι Καρπάθου, συμμετείχαν μαθητές από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Απερίου.

Το μήνυμα της Επάρχου Καρπάθου

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί ορόσημο στη πορεία του έθνους μας και κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.

Πριν από 81 χρόνια οι Έλληνες, με ελάχιστα εφόδια και εξοπλισμό, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ύψωσαν το ανάστημα τους και αντιστάθηκαν στις σιδερόφρακτες ορδές των φασιστών κατακτητών.

Σήμερα στεκόμαστε περήφανοι απέναντι στην ιστορία μας και καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες του παρελθόντος, και να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία του Ελληνικού λαού. Να αναδείξουμε και πάλι τη συλλογικότητα , την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και τη φιλοπατρία σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας.

Και .. σήμερα κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στο δικό μας Ήρωα, στο Καρπάθιο Ήρωα του ’40, Αντισμήναρχο Παναγιώτη Ορφανίδη, που εν ώρα υπηρεσίας προς το Αλβανικό μέτωπο έχασε τη ζωή του 31 ετών.

Η Πατρίδα μας τιμώντας τη θυσία του, μετά την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου έφεραν τα οστά του από τη Λάρισα όπου ετάφη, στη γενέτειρα του στο Απέρι της Καρπάθου στις 17 Ιουλίου του ’48. Στις 9 Οκτωβρίου του 1960 με δημόσια δαπάνη έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη Ορφανίδη και η διακόμιση των οστών στη βάση της, στον αύλειο χώρο της Μητροπόλεως Απερίου όπου βρισκόμαστε. Υπήρξε μια πανηγυρική τελετή με τη συμμετοχή της Αεροπορίας που όμοια της δεν έγινε…

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου με αισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το αύριο, γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου και καλεί όλους τους πολίτες να υψώσουν ψηλά το εθνικό μας σύμβολο, την ελληνική σημαία, γιατί με αυτό το τρόπο αποδίδουμε τον ελάχιστα φόρο τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ζήτω οι Ήρωες του ’40!
Ζήτω Ήρωα Παναγιώτη Ορφανίδη!
Ζήτω η Ελλάδα μας!

Πόπη Νικολαϊδου, Επαρχος Καρπάθου και Η.Ν. Κάσου

(Το πανηγυρικό μήνυμα εκφώνησε στο Απέρι, εκ μέρους της Επάρχου Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν Κάσου η κα. Πόπη Μιχαϊλίδου).

Μήνυμα του Δημάρχου Καρπάθου

Ογδόντα ένα χρόνια μετά, τιμάμε  την μάχη του Ελληνικού λαού κατά της Ιταλικής επιδρομής, για την συνολική αντίδραση του στον φασισμό και τον ναζισμό, για το έπος της Εθνικής Αντίστασης που συνέβαλε στην απελευθέρωση.

Η 28η Οκτωβρίου, δεν είναι άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας. Είναι μία ευκαιρία να αποδείξουμε πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού.

Γιατί και το 1940, αλλά και σε κάθε φάση της μακρόχρονης Ιστορίας μας αποδείξαμε ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Πριν απ΄ όλα ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή ή επιθετική ενέργεια.

Πατριωτισμός σήμερα σημαίνει ότι με εθνική ενότητα, αμυντική θωράκιση που να αντιστοιχεί στους υπάρχοντες κινδύνους και πολυδιάστατη εξωτερική Πολιτική που δημιουργεί στέρεες και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες στέλνουμε σαφές μήνυμα απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί την κυριαρχία μας και το Διεθνές Δίκαιο.

Σήμερα το μήνυμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη και γενικότερη αξία.

Η Χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις.

Αντιμετωπίζουμε ακόμα την πανδημία του κορονοϊού, το διεθνές κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που πιέζει τα λαϊκά εισοδήματα, τους κινδύνους από την φάση της κλιματικής κρίσης στην οποία έχουμε εισέλθει.

Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πρόκληση μετά από μια δεκαετία κρίσης, μνημονίων, δυσκολιών και στην συνέχεια της περιπέτειας της πανδημίας.

Η κοινωνία, οι πολίτες ποθούν να μπούμε σε ένα δρόμο συνεννόησης, εκσυγχρονισμού της χώρας, ανάπτυξης στην βάση ενός Εθνικού Σχεδίου που θα ισχυροποιήσει την χώρα.

Σήμερα λοιπόν χρειάζεται μήνυμα ενότητας του λαού, συνεννόησης όλων των Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων.

Μια νέα Εθνική Συμφωνία όσο δύσκολο και αν φαντάζει.

Ενωμένοι αντιμετωπίσαμε τους εισβολείς το 1940. Ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τους κινδύνους σήμερα. Αυτό σημαίνει πατριωτισμός σήμερα.

Όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά την Ελλάδα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια χώρα οικονομικά ισχυρή, μια χώρα που μπορεί να δίνει τις απαντήσεις σε όσους προκαλούν την ιστορία μας και την κυριαρχία μας, μια χώρα με φωνή και ρόλο διεθνώς.

Όλοι μαζί μπορούμε να  αντιμετωπίσουμε κάθε φασιστική πρόκληση και στο εσωτερικό της χώρας, μην υποτιμώντας τον κίνδυνο αυτό ποτέ.

Αυτή την μέρα ας σκεφτούμε τον ηρωισμό των Ελλήνων το 1940, για να μπορούμε με δύναμη και αυτοπεποίθηση να κοιτάξουμε το μέλλον.

Κάρπαθος   27  Οκτωβρίου   2021

Ο   Δήμαρχος   Καρπάθου

Ιωάννης   Θεμ.  Νισύριος

Από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Απέρι, 2021

Πηγές και αναφορές

  1. Στο Απέρι γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου 1940. Ανταπόκριση από την Πόπη Λαδή,  Καρπαθιακά Νέα
  2. Ανάρτηση της Πόπης Λαδή σχετικά με τον εορτασμό, στο facebook.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s