Περί της Εφημερίδος μας …

«Ομόνοια» Μηνιαίον Δελτίον της Αδελφότητος Απερειτών Καρπάθου η «ΟΜΟΝΟΙΑ» (1943-1950)

1943-omonia-header

Η εφημερίδα «ΟΜΟΝΟΙΑ» που διαβάζετε ηλεκτρονικά σήμερα, ξεκίνησε πολλές δεκαετίες πρίν, τον Ιανουάριο του 1943 εκδιδόμενη ως «ΟΜΟΝΟΙΑ«, Μηνιαίον Δελτίον της Αδελφότητος Απερειτών Καρπάθου η «ΟΜΟΝΟΙΑ» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ιδρύθηκε ο ομόνυμος σύλλογος Απεριτών το 1932.

Φτάνει τουλάχιστον μέχρι το 67 τεύχος (Απρίλιος 1950) κυκλοφορώντας ανελλιπώς για 8 περίπου χρόνια. Αποτέλεσε ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας των απανταχού Απεριτών ειδικότερα μέσα στα δύσκολα χρόνια της Ιταλικής Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Εχει διασωθεί μέσα από ιδιωτικά αρχεία, όπως αυτό του αείμνηστου Νικολάου και Ιωάννου Παναγιώτου, έχοντας καταγράψει πολλές πτυχές της Ιστορίας του Απερίου και της Καρπάθου γενικότερα.

Εφημερίδα Ομόνοια (2004-2019)

EO-LOGO

Η εφημερίδα ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύθηκε το 2004 με απόφαση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, υιοθετώντας την πρόταση του προέδρου Μιχάλη Γ. Μικροπανδρεμένου. Ο ίδιος ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης και τα έξοδα εκτύπωσης του Α3 δισέλιδου εντύπου, που κυκλοφορούσε σε τριμηνιαία βάση. Το πρώτο τεύχος του Δελτίου Ομονοίας, όπως ονομάστηκε αρχικά, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2004. Συνδυάστηκε με την έναρξη της πρωτοβουλίας του Δ.Σ. για την ανάδειξη ιστορικών θεμάτων της Καρπάθου, και την πραγματοποίηση του πρώτου (από σύλλογο Απεριτών) εορτασμού του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος του Οκτώβρη 1944 (60η επέτειος, Μαρούσι 10-10-2004).

Από το τεύχος 14 (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2007) ή έκδοση αναβαθμίζεται σε καλαίσθητη, έγχρωμη, τετρασέλιδη εφημερίδα (πολύ γρήγορα έγινε εξασέλιδη) και έκτοτε διανέμεται ταχυδρομικά σε μέλη, φίλους και διοικητικούς/κοινωνικούς φορείς της Καρπάθου. Η εκτύπωση γίνεται από εξωτερικό συνεργάτη- τυπογράφο σε χαρτί πολυτελείας. Εγγεγραμμένος εκδότης- ιδιοκτήτης στην αρμόδια Υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ο “Σύλλογος Απεριτών Αττικής ΟΜΟΝΟΙΑ”.

Η αναβαθμισμένη εφημερίδα έλαβε αριθμό 018428 ταχυδρομικής ατέλειας στα ΕΛΤΑ. Παράλληλα διανέμεται μέσω διαδικτύου σαν αρχείο PDF σε μεγάλο αριθμό συμπατριωτών σε όλο τον κόσμο. Με αποφάσεις των Δ.Σ. τους οι σύλλογοι ΟΜΟΝΟΙΑ (Απερίου, Αμερικής, Αττικής) έγιναν χορηγοί της εφημερίδας και επιμερίστηκαν τα έξοδα εκτύπωσης και διανομής. Από τα μέσα του 2012 η Ομόνοια Αμερικής αποχώρησε από τη χρηματοδότηση, την οποία συνεχίζουν η Ομόνοια Αττικής και η Ομόνοια Απερίου.

Τεράστια είναι η αποτίμηση του ρόλου της εφημερίδας στο διοικητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Καρπάθου. Οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της πολιτικής, της εκπαίδευσης, και του πολιτισμού του νησιού έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες της. Η ανάδειξη των ιστορικών θεμάτων έκλεισε το μεγάλο κενό της συλλογικής απουσίας του Απερίου από την ιστοριογραφία της Καρπάθου, και ως ένα βαθμό αποκατέστησε ιστορικές αλήθειες. Συνέπεια αυτής της δράσης ήταν η καθιέρωση του εορτασμού της Απελευθέρωσης στο Απέρι, ως μέρος της εορταστικής τριλογίας του Δήμου Καρπάθου για το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Οκτωβρίου 1944. Επίσης η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Απέρι με την ευκαρία των σχετικών εορτασμών (Οκτώβριος 2016), όπου του επιδόθηκε  αντίγραφο της επιστολής των επαναστατημένων Καρπαθίων προς την εξόριστη Κυβέρνηση του Καΐρου, χορηγεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Συντακτική Επιτροπή

Από την ίδρυση (2004) μέχρι το τεύχος 14 (2007) η επιμέλεια έκδοσης, η εκτύπωση και η διανομή γινόταν με ευθύνη του Μιχάλη Μικροπανδρεμένου όπως αναφέρθηκε. Το 2007 η αναβάθμιση του Δελτίου Ομονοίας σε εφημερίδα ΟΜΟΝΟΙΑ επέβαλε την συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων στην έκδοση και διανομή. Οι γραμματείς των συλλόγων Ομόνοια υπό τη διεύθυνση του Μ.Μικροπανδρεμένου λειτουργούν ως μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, ενώ πολύτιμη αρθρογράφος και συνεισφέρουσα στην επιμέλεια των κειμένων είναι η Βενετία Μ. Σκευοφύλακα. Το 2015 ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ομονοίας Αττικής νέα Συντακτική Επιτροπή (Μιχάλης Μικροπανδρεμένος, Βενετία Σκευοφύλακα, Μανώλης Τσαγκάρης), η οποία με ανανέωση της εντολής παραμένει ίδια ως το 2019.

Με εξαίρεση την διετία της προεδρίας Γιώργου Νιοτή στο Δ.Σ. Ομονοίας Αττικής, οπότε υπήρχε συλλογικότητα στις εργασίες επικόλλησης ετικετών, το σύνολο των παρακάτω περιγραφομένων εργασιών διανομής εκτελούνται κατά βάση από τον Μ. Μικροπανδρεμένο. Ο ίδιος με δήλωσή του στη Γ.Σ. της 14/10/2018 ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από τη Σ.Ε. και την έκδοση της εφημερίδας μετά από 15 χρόνια προσφοράς. Ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει απλός αρθρογράφος και προέτρεψε το νέο Δ.Σ. να αναζητήσει μέσα στο 2019 διάδοχη κατάσταση.

Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ομόνοια (2019-)

e-omonia-logo

Αρχής γενομένης της 27/7/2019 η ιστορική Εφημερίδα «ΟΜΟΝΟΙΑ» είναι και  ηλεκτρονικά προσπελάσιμη μέσω της πλατφόρμας wordpress.com στην διέυθυνση: http://eo.karpathos.net

Συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων εκδόσεων και ακολουθώντας τις τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού των μέσων ενημέρωσης, διατηρεί τη μορφή και το ύφος της προηγούμενης έκδοσης κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών τόσο για τη συγγραφή της όσο και για τη κυκλοφορία της.