Εσείς θα θραύσητε τα δεσμά της δουλείας

«Στρατιώται της Δωδεκανήσου,

Σε σας θα ανατεθή η ένδοξος, η υψηλή αυτή αποστολή. Σεις θα πραγματοποιήσετε το από αιώνων όνειρον των Δωδεκανησίων. Σεις θα θραύσητε τα δεσμά της δουλείας με τα οποία, επί αιώνας, ήσαν σφικτά δεμένα τα μαρτυρικά Δωδεκάνησα.»

Με τα λόγια αυτά ο Διοικητής του Συντάγματος Δωδεκανησίων ο αείμνηστος Μάρκος Π. Κλαδάκης Λοχαγός Πεζικού, προσφώνησε το 1940 τους εθελοντές που κατετάγησαν στο  Σύνταγμα Δωδεκανησίων. Μαζί με αυτούς κατετάγησαν 311 Καρπάθιοι που πλαισίωσαν τους Δωδεκανήσιους αδελφούς τους.

1940-3-soldiers
Γ. Φασουλέτος – Γ. Πρωτόπαπας – Ν. Λογοθέτης. Μεταξύ των 311 Καρπαθίων που κατετάγησαν στο Δωδεκανησιακό Σύνταγμα, 1940-41

Ο πλήρης κατάλογος των 311 Καρπαθίων Εθελοντών, φιλοτεχνήθηκε και μοιράστηκε από το Σύλλογο «Ομόνοια» κατά τη διάρκεια των εορτασμών στο Απέρι, είναι διαθέσιμος στο παρακάτω σύνδεσμο:

 

Παραθέτουμε εδώ το μήνυμα της προέδρου του Συλλόγου Απερίου «Ομόνοια» για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου:

Απέρι, 28/10/2021

10456_351451974946747_1468164661_n

Με την ευκαιρία των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα θέλαμε να μοιραστούμε με τους συμπατριώτες και τους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Καρπάθιοι και άλλοι Δωδεκανήσιοι έδωσαν δυναμικό «παρόν» στους αγώνες της Μητέρας Ελλάδος, συμμετέχοντας στο Σύνταγμα των Εθελοντών Δωδεκανησίων που σχηματίστηκε τον Νοέμβριο του 1940. Από τους 1580 περίπου εθελοντές που τελικά κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν, 311 ήταν Καρπάθιοι. Ο ονομαστικός κατάλογος που βρίσκεται στα χέρια σας, υπενθυμίζει τον απαράμιλλο ηρωισμό τους. Ας διαβάσουμε προσεκτικά τα ονόματά τους, τις ηλικίες τους, τα επαγγέλματά τους, για να αναλογιστούμε το θάρρος τους και το μέγεθος της προσφοράς τους.

Πολλοί από αυτούς αναχώρησαν από την Ιταλοκρατούμενη Κάρπαθο, με βάρκες και ότι άλλο μέσα διέθεταν για να φτάσουν στην Ελεύθερη Ελλάδα και να καταταγούν. Αψήφησαν τους κινδύνους της θάλασσας, τη σύλληψη τους από τους Ιταλούς κατακτητές, αλλά και τα ενδεχόμενα αντίποινα στους συγγενείς τους που παρέμεναν στο νησί.

Πολέμησαν μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες και συμμάχους στα βουνά της Μακεδονίας έναν πανίσχυρο εισβολέα και άντεξαν τις κακουχίες της οπισθοχώρησης, όταν το μέτωπο κατέρρευσε.

Ενέπνευσαν την αντίσταση στα σκλαβωμένα τους αδέλφια που συνέχιζαν να υπομένουν τον Ιταλό και Γερμανό κατακτητή κρατώντας ακοίμητη τη φλόγα της Ελευθερίας.

Επέστρεψαν τελικά νικητές στην ιδιαίτερη πατρίδα με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Ζήτω η Ελλάδα!
Ζήτω η Δωδεκάνησος!
Ζήτω η Κάρπαθος

Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ομόνοια» Απερίου,
Σοφία Οικονομίδου


Αναφορές και πηγές

  1. Οι 311 Καρπάθιοι στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων, 1940-41, Σύλλογος «Ομόνοια», 2021, αναμνηστικό τεύχος.
  2. Η Κάρπαθος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Μανώλη Κασώτη, Κέντρο Καρπαθιακών Μελετών, Ρόδος, ∆ωδεκάνησα, 2007
  3. Ιστορία του Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών,  Μάρκου Π. Κλαδάκη, Αθήνα, 1996.
  4. 311 Καρπάθιοι που υπηρέτησαν στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών, ηλεκτρονικό απόσπασμα από το [2] στο karpathos.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s