Λαμπρός ο 77ος εορτασμός για την Επανάσταση της Καρπάθου στο Απέρι

Απέρι, 11/10/2021

Δελτίο τύπου Συλλόγου «Ομονοίας» Απερίου

aperi-2021-10-09

Κορυφώθηκαν στις 11/10/2021 οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Επανάσταση της Καρπάθου.

Στο Απέρι  πραγματοποιήθηκε  ο καθιερωμένος εορτασμός παρουσία επισήμων, μαθητών και κατοίκων του Απερίου και γειτονικών χωριών.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απερίου. Ακολούθησε τρισάγιο στο Μνημείο του Ήρωα Παναγιώτη Ορφανίδη, κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών και απαγγελίες ποιημάτων  από το Δημοτικό Σχολείο Απερίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου Γιάννης Λούπης.
Τελετάρχες ήταν οι  Λάππας Κωνσταντίνος (ΓΕΛ Απερίου) και Παύλος Μασούρας (Γυνμάσιο Απερίου) .

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Έπαρχος Καρπάθου και Ηρωϊκής Κάσου κ. Νικολαϊδου Καλλιόπη, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος Ιωάννης, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Καρπάθου κ. Παραγιός Εμμανουήλ, οι Αντιδήμαρχοι, Κατσάνης Χρήστος, Βασιλαράκης Εμμανουήλ, Τσαμπουνιεράκης Μιχαήλ, οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων Πηγαδίων κ. Χατζηκουτσός Γεώργιος, Απερίου κ. Παππάς Γεώργιος, Βωλάδος κ. Λυτός Ιωάννης, Πυλών κα. Καμαράτου Βένα Μενετών κ. Μαγριπλής Εμμανουήλ, ο Πρωτοπρεσβύτερος  Ζαγόρας Δημήτριος, οι ιερείς Σκραβελάκης Δημήτριος Ναβρουζόγλου Λουκάς,  οι Διευθυντές των Εκπαιδευτηρίων μας και η εκπροσωπος του Λυκείου Ειρήνη Χατζηγεωργίου.

Την ίδια μέρα ο Σύλλογος Απερίου «Ομόνοια» οργάνωσε δεξίωση στο Μέγαρο Απερίου, που συντόνισε η καθηγήτρια Φυσ. Αγωγής Παναγιώτα Σταματιάδη.  Ο Σύλλογος μοίρασε στους παρευρισκομένους αντίγραφο της Επιστολής για τη Διακήρυξη της Επανάστασης και της Ένωσης Καρπάθου και Κάσου με την Ελλάδα.

Ακολούθησε προβολή αποσπάσματος του φωτοντοκυμαντέρ του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, με τίτλο: «Κάρπαθος 1944: το Αίσιον Τέλος μιας Μεγάλης Διαδρομής».

Σε άλλο άρθρο παραθέτουμε το συνοδευτικό κείμενο  που περιγράφει τη σημασία του διακήρυξης σε σχέση με τον εορτασμό των γεγονότων του ’44.


Αναφορές και πηγές:

  1. Αναρτήσεις περί του εορτασμού στο facebook
  2. Σχετικό άρθρο της Εφημερίδος «Καρπαθιακή»
  3. Φωτογραφίες από τις σχετικές αναρτήσεις στο facebook: Σοφία Χήρας, Παναγιώτα Σταματιάδη, Μιχ΄άλης Παναγιώτου, Άννα Μουστακάκη, Πόπη Λαδή.

Ακολουθούν φωτογραφίες από της εορταστικές εκδηλώσεις.

 

Σχολιάστε