Απέρι 7-10-1944: Η Διακήρυξη της Ενωσης με την Ελλάδα

ce91100-detail-1

Απέρι 11-10-2021

Στο Απέρι  πραγματοποιήθηκε  στις 11/10/2021 ο καθιερωμένος εορτασμός παρουσία επισήμων, μαθητών και κατοίκων του Απερίου και γειτονικών χωριών.

Ο Σύλλογος Απερίου «Ομόνοια» πήρε την πρωτοβουλία να μοιράσει στους παρευρισκομένους αντίγραφο της Επιστολής για τη Διακήρυξη της Επανάστασης και της Ένωσης Καρπάθου και Κάσου με την Ελλάδα.

Παραθέτουμε το συνοδευτικό κείμενο  που περιγράφει τη σημασία του διακήρυξης σε σχέση με τον εορτασμό των γεγονότων του ’44, που αποτελεί και το στίγμα των Ηρωϊκών γεγονότων εκείνων των ημερών. Το πλήρες κείμενο της Ιστορικής Επιστολής υπάρχει στο karpathos.net

10456_351451974946747_1468164661_nΑπέρι 11/10/2021

Ο Σύλλογος της «Ομόνοιας» Απερίου, παίρνει την πρωτοβουλία σήμερα και  διανέμει ένα ιστορικό έγγραφο που θα πρέπει να κατέχουμε όλοι οι Καρπάθιοι, όλοι οι Απερίτες. Που θα πρέπει να  όχι μόνο να διαβάσουμε αλλά και να μελετήσουμε.

Πρόκειται για τη Διακήρυξη της Επανάστασης, της Απελευθέρωσης, αλλά και το ποιο σημαντικό, της ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Το κείμενο αυτό συντάχθηκε λίγα μέτρα από την εκκλησία μας, στα γραφεία της τότε Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου στις 7/10/1944, όπως αναφέρεται. Ο συμπατριώτης μας Χριστόφορος Σακελλαρίδης, σε συννενόηση με την Παγκαρπαθιακή Επιτροπή, πιθανότατα συνέταξε το κείμενο που κρατάτε στα χέρια σας, με την κομψότητα και την ακρίβεια του λόγου που διακρίνει τον αείμνηστο Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως. Μέσα από τις λέξεις του αναβλύζει ο πατριωτισμός, η ελπίδα, η αγωνία για το μέλλον, η προσδοκία του εναγκαλισμού με τη Μητέρα Ελλάδα.

Το έγγραφο ενημερώνει την Ελληνική Κυβέρνηση που βρισκόταν εξόριστη στο Κάϊρο της Αιγύπτου, καθώς και τους Συμμάχους της, για την επιθυμία των Καρπαθίων και Κασίων που με ίδια μέσα απελευθερώθηκαν και διακήρυξαν την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.

Το έγγραφο αυτό, που σχετικά πρόσφατα βρέθηκε στην αρχική του μορφή στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σφραγίζεται από τις υπογραφές 53 συμπατριωτών μας, αντιπροσώπων από Κάρπαθο και Κάσο, μεταξύ των οποίων και πολλών από το Απέρι. Αποτελεί έτσι μέρος ενός ατύπου δημοψηφίσματος, που τόσες φορές επιδίωξαν οι συμπατριώτες μας  μέσα στην Ιταλοκρατία, αλλά ουδέποτε τους επέτρεψαν να διεξάγουν.

Όμως θεωρούμε ότι μεταφέρει και κάτι πιο σπουδαίο:

Το μήνυμα των προγόνων μας, που ενωμένοι ξεσηκώθηκαν τον Οκτώβρη του ’44, από τις Μενετές, την Αρκάσα, το Απέρι και όλα τα υπόλοιπα χωριά, το καθένα με τον τρόπο που μπορούσε. Που οργανώθηκαν πίσω από μια Παγκαρπαθιακή Επιτροπή, για να διαχειριστούν αναίμακτα τη κρισιμότητα εκείνων των ημερών. Και τέλος, για να συγγράψουν, να υπογράψουν, και να αποστείλουν το μήνυμα της Ένωσης με την Ελλάδα. Με τους ριψοκίνδυνους πατριώτες του πλοιαρίου Κάρπαθος/Ιμακολάτα.

Το αποκορύφωμα του καθολικού και διαχρονικού αγώνα, της αντίστασης των προγόνων μας, δεν μπορεί να αμφισβητείται, να μονοπωλείται, ούτε και να υποτιμάται. Το μήνυμα του εγγράφου είναι σαφές, προέρχεται από τις ρίζες μας, αυτές που μας επέτρεψαν να μεγαλώσουμε Έλληνες, να καρποφορήσουμε και να στεκόμαστε σήμερα λεύτεροι στο ίδιο σημείο.

Ζήτω η Ελλάδα!
Ζήτω η Κάρπαθος και η Κάσος!
Ζήτω η 5η Οκτωβρίου!

Η Πρόεδρος του Συλλόγου
Σοφία Οικονομίδου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s