Προσδιορίζοντας την Ηγεσία

Venizelos_grandson-e1511549542718

Η ηγεσία σχετίζεται στενά με δύο [ελληνικές] λέξεις: το χαρακτήρα και το χάρισμα.

Ο χαρισματικός ηγέτης είναι αυτός που λάμπει σαν τα άστρα, μαγεύει με το λόγο του, παρασύρει με τη σκέψη του, μαγνητίζει με την παρουσία του. Μοιάζει με λαμπρό άστρο στον ουρανό… Μας αρέσει να τον παρακολουθούμε και να το θαυμάζουμε.

Αλλά υπάρχουν και ηγέτες που διαθέτουν «χαρακτήρα».  Που είναι έτοιμοι να θέσουν τον εαυτό τους στη πρώτη γραμμή, να εισπράξουν τα κατηγορώ και να μοιραστούν τη δόξα της επιτυχίας. Που κατανοούν τι απαιτείται να γίνει για να υπηρετήσουν το συμφέρον των πολλών και όχι των ελαχίστων.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τεθεί το ερώτημα του τι ηγέτη προτιμάτε, θυμηθείτε τα δύο Χ [που τον προσδιορίζουν]:  Χάρισμα και Χαρακτήρας.


p.karagiannakisΣας μεταφέραμε αυτούσιο τον πρόσφατο μονόλογο του συγχωριανού μας Παναγιώτη – Peter Καραγιαννάκη.

Σχεδόν κάθε πρωί,  μέσα από  τη φύση της Καρπάθου, με φόντο βουνά, πεύκα και θάλασσα, συνθέτει σύντομες τοποθετήσεις, παραινέσεις, απόψεις για θέματα που απασχολούν τον καθένα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:

  • Ο μέντορας [σύμβουλος]
  • Η αχίλλειος πτέρνα μας
  • Ας τιμάμε το λόγο μας
  • Τα δένδρα διδάσκουν
  • Η ζωή παράγει αυτά που χρειάζεται

Οι μονόλογοί του, σύντομοι (συνήθως ένα λεπτό) υπό τη μορφή video, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν βρεί  σημαντικό διεθνές κοινό, σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (instagram, tic-tok) [1]. Ο λόγος του στη μητρική του αγγλική γλώσσα λιτός, ρέει σα δροσερό νερό και η ελληνική του παιδεία αναδικνύεται σε κάθε στιγμή.

Σας μεταφέρουμε τις σκέψεις του πάνω στο θέμα της ηγεσίας [2], την εποχή που αναζητούμε την παρουσία ηγετών, παρακολουθούμε πολιτικές ζυμώσεις και αναμένουμε εκλογές. Ευχόμαστε με τη βοήθεια των ηγετών να βγούμε από την ιδιαίτερη δοκιμασία της κρίσεως και της πανδημίας!

Μ.Τ.


Αναφορές και πηγές:

  1. Η σελίδα του Παναγιώτη Καραγιαννάκη στο Instagram https://www.instagram.com/peterthepublicspeaker/
  2. Ο μονόλογος του περί ηγεσίας βρίσκεται στο παρακάτω σύνδεσμο, και έχει δωθεί στα αγγλικά (leadership defined).
  3. Η φωτογραφία του μεγάλου ηγέτη Ελευθερίου Βενιζέλου προέρχεται από τον ιστότοπο του Ιδρύματος με το όνομά του: https://www.venizelos-foundation.gr
  4. Η παρουσίαση του Παναγιώτη από τον Ημιτελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ρητορικής 2020. https://youtu.be/x4AfS6tqpxY?t=457

Σχολιάστε