Φωτεινή Γεργατσούλη-Σταματιάδη

fotini-stamatiadi-gergatsoulliΗ Φωτεινή, το γένος Ιωάννη Γεργατσούλη, γεννήθηκε στο Απέρι Καρπάθου. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την συγγραφή και την ποίηση καθώς και τη συμμετοχή στα κοινά.

Εζησε με το σύζυγο της τον αείμνηστο Ιατρό Ιωάννη Ποθητού Σταματιάδη στη Ρόδο για αρκετά χρόνια. Εκεί υπήρξε ενεργό μέλος της φιλανθρωπικής Λεσχης LIONS «ΗΛΙΟΥΣΑ» και του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου.

Τα ποιήματα που συνέγραψε εκεί βραβεύθηκαν από τη ΧΕΝ στη γιορτή της μητέρας και από την Ένωση Κύρπριων, στην πρώτη θλιβερή επέτειο της Τουρκικής Εισβολής της Κύπρου.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, επέστρεψε στην Κάρπαθο όπου συμμετείχε και στο Σύλλογο «Ομόνοια» Απερίου Καρπάθου, ως ενεργό μέλος και μέλος του Δ.Σ. Πρωτοστάτησε στη συγγραφή και σύνταξη του τελευταίου Λευκώματος της Ομόνοιας Απερίου το 2016. Επίσης συνέβαλλε στη συγγραφή του οικογενειακού βιβλίου της αείμνηστης θείας της, Ευδοξίας Καπετανάκη με τίτλο «της καρδιάς μου οι παλμοί».

Οι στίχοι της μελοποιήθηκαν από τη παιδική χορωδία της Ομόνοιας Απερίου, που αργότερα κυκλοφόρησαν σε κασέτα και CD. Το ποίημα της με θέμα το Απέρι παρουσιάστηκε στην «Καρπαθιακή Ηχώ» στη σελίδα «Ποιητικός Περίπατος στο Απέρι». Οι μαντινάδες της συνοδεύουν χαρές  και λύπες των συμπατριωτών της.

Σήμερα ζεί στην Κάρπαθο και έχει δύο παιδιά τον Ποθητό Σταματιάδη και τη Παναγιώτα Καϊμάρα και 7 εγγόνια. Συνεχίζει να συγγράφει και να συντάσσει μαντινάδες που συχνά δημοσιεύει στον τύπο  και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.