Ανδρέας Ηλ. Μακρής

Ανδρέας-Ηλ.-ΜακρήςAπό τους σκαπανείς του «Εισερχόμενου Τουρισμού» στην Ελλάδα, με δραστηριότητες πέραν της πεντηκονταετίας. Ειδικότερα στην Κάρπαθο θεωρείται ο πρωτοπόρος του Οργανωμένου Εισερχόμενου Τουρισμού. Το 1987 προσγείωσε τα πρώτα Charter αεροπλάνα τουριστών στην ιστορία της Καρπάθου.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ιδιαίτερα, αρθρογραφεί με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της γενέτειρας του, Καρπάθου ή γράφει βιβλία  ιστορικού, λαογραφικού, ηθογραφικού περιεχομένου με αναφορές στην ερατεινή  Κάρπαθο.

Παρ’ ότι η ζωή του γεμάτη ταξίδια στο εξωτερικό, ανιχνευτικά, δημοσίων σχέσεων και τον φόρτο υποχρεώσεων και ευθυνών του πολυάσχολου επιχειρηματία, βρήκε  χρόνο από θέσεις ευθύνης και άμισθες, για προσφορά υπηρεσιών στα κοινά.

Επί δωδεκαετία, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Καρπάθου. Επί εξαετία, πρόεδρος της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Καρπάθου. Επίτιμος πρόεδρος και ευεργέτης του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου «Ποσειδών» Καρπάθου.

Εχει τιμηθεί από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου,  Παγκαρπαθιακό Σύλλογο Ρόδου, Ένωση Ξενοδόχων Καρπάθου και την Επιτροπή Τουρισμού Δήμου Καρπάθου.

Προηγούμενα, υπηρέτησε δύο χρόνια ως έφεδρος αξιωματικός στον στρατό ξηράς.

Δημοσίευσε τα παρακάτω βιβλία:

  1. Ελάτε στην Κάρπαθο! (1967)
  2. Τα πρώτα Charter αεροπλάνα τουριστών στην Κάρπαθο (2005)
  3. Τα Πηγάδια των αναμνήσεων, και πώς να τα ξεχάσεις (2010)
  4. Ποτιδαιέων! Εύθυμα, σοβαρά και κωμικότραγικά (2014)
  5. Ενθυμήματα. Πηγαδιώτικα και Ξενοχωριανά (2018)