Η ρητορική ως προσέγγιση δύο λαών.

Peter Pic 1Είχαμε  πρόσφατα την ευκαιρία να απολαύσουμε τις ρητορικές ικανότητες του συμπατριώτη μας Παναγιώτη-Πήτερ Καραγιαννάκη, που τα τελευταία χρόνια ζεί στην Κάρπαθο και εργάζεται από εκεί. Έχει διακριθεί σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς ρητορικής, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά του πρόσφατου διαγωνισμού [2020].

Πρόσφατα μας ενημέρωσε για μια ενδιαφέρουσα πρόταση συνεργασίας που έχει από τη γειτονική χώρα της Τουρκίας, για να διδάξει εκεί στα πλαίσια σεμιναρίου με τίτλο: «Πώς φτιάχνεις ένα Ρητορικό λόγο για τους Παγκόσμιους διαγωνισμούς προετοιμασμένης Δημόσιας ομιλίας».

Πως η Ρητορική ενός Καρπάθιου-Κασιώτη φέρνει τους γείτονες του Αιγαίου πιο κοντά;

Πριν λίγο καιρό, η Τουρκία εντάχθηκε στην Παγκόσμια Οργάνωση Ρητορικής και ίδρυσε τοπικούς συλλόγους στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Είναι αξιοσημείωτο το ότι οι γείτονες μας προτίμησαν έναν έλληνα δάσκαλο για το ξεκίνημά τους, ενώ θα μπορούσαν να αναζητήσουν κάποιον δάσκαλο από Ιταλία ή Αυστρία ή Γερμανία κτλ.

Peter Karagiannakis - caricatureΜια τέτοια εξέλιξη θα έδινε αφορμή για δυνατότητες προσέγγισης δύο γειτονικών λαών που ελάχιστα επικοινωνούν μεταξύ τους, αν και βρίσκονται τόσο κοντά γεωγραφικά, ιστορικά, και πολιτιστικά. Μεμονωμένες προσεγγίσεις σε επιστημονικό και εμπορικό επίπεδο φυσικά υπάρχουν. Περιστασιακές επισκέψεις Ελλήνων στα παράλια της πάλε ποτέ Ανατολίας γίνονται, ελάχιστοι από εμάς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με τους γείτονες.

Σημείωνεται ότι το 2020, ο Παναγιώτης Καραγιαννάκης προκρίθηκε μέχρι στους Παγκόσμιους Ημιτελικούς στην κατηγορία του «Προετοιμασμένου Προφορικού Λόγου.» Δηλαδή έφτασε ανάμεσα από 30,000 διαγωνιζόμενους Παγκοσμίως στους καλύτερους 28 Ομιλητές, κρινόμενος αλλεπάλληλα σε 6 ξεχωριστά επίπεδα διαγωνισμού.

Αλλά δεν στάματησε ούτε και φέτος ο Καρπάθιος-Κασιώτης ρήτορας. Αφού διαγωνίστηκε στην κατηγορία της «Αξιολόγησης Προφορικόυ Λόγου» και απέσπασε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις προσπάθειές του και ελπίζουμε η παρουσία του στην Τουρκία να προάγει τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας. Περιμένουμε να μας μεταφέρει τις εμπειρίες του σε επόμενο άρθρο.

Σχετικά με την Παγκόσμια Οργάνωση «Προφορικού Λόγου και Ηγεσίας»

Παραθέτουμε πληροφορίες για τη παγκόσμια οργάνωση ρητορικής και τους σχετικούς συνδέσμους για τον παγκόσμιο σύλλογο του Toastmaster στην Ελληνική και Αγγλική. Επίσης μερικές συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πότε ξεκίνησε η ιστορία των Toastmasters?

O πρώτος όμιλος Toastmasters ιδρύθηκε από τον Ραλφ Σμέντλεϊ (Ralph Smedley) στη Σάντα Άννα της Καλιφόρνια, το 1924, στην τοπική Χριστιανική Ένωση Νέων (Υοung Men’s Christian Association), για να καλύψει την ανάγκη των νέων για εκπαίδευση στη δημόσια ομιλία και ηγεσία. Τα αρχικά «Δέκα Μαθήματα στη Δημόσια Ομιλία» συνθέτουν μέχρι και σήμερα τον πυρήνα του εκπαιδευτικού προγράμματος των Τοastmasters, ως τα αρχικά 10 σχέδια εργασίας του εγχειριδίου Ο Επαρκής Ομιλητής.

Τι είναι οι Τοastmasters?

Οι Τοastmasters International:

  1. αποτελούν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό
  2. περιλαμβάνουν πάνω από 345,000 μέλη σε περισσότερες από 140 χώρες
  3. εκπροσωπούνται με περισσότερους από 15.500 ομίλους
  4. οι 9 είναι στην Ελλάδα με δυναμική παρουσία
  5. έχουν ως βασικό στόχο την καλλιέργεια της υπεροχής στην επικοινωνία και την ηγεσία.

Ποιος μπορεί να γίνει Toastmaster?

Οποιοσδήποτε είναι μεγαλύτερος από 18 χρονών, αρκεί να νιώθει βαθιά και ουσιαστικά την επιθυμία να βελτιώσει τις επικοινωνιακές και ηγετικές του δεξιότητες. Τα μέλη των Toastmasters συνθέτουν μια ποικιλόμορφη ομάδα, που εκτείνεται σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς κι απευθύνεται σε κάθε κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο/υπόβαθρο.

Πού πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των Toastmasters;

Παντού! Ή σχεδόν παντού… και το δίκτυο των ομίλων διαρκώς επεκτείνεται. Τα μέλη πραγματοποιούν συναντήσεις σε εταιρείες, κοινότητες, πανεπιστήμια, εστιατόρια, βιβλιοθήκες κι άλλα μέρη.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

  1. https://www.toastmasters.gr/el/home
  2. https://www.toastmasters.org/
  3. Caricature from  Rajulal Rafeek

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s