ΣΥΝ2: Χριστόψωμο και Βασιλόπιτα


Χριστόψωμο

Της συνεργάτιδάς μας Μαρίκας Φ. Πελεγρίνη, συνταξιούχου εκπαιδευτικού.

χριστόψωμο-1Παραμονή Χριστουγέννων ζυμώνεται το ψωμί τού Χριστού. Τηn μέρα τών Χριστουγέννων, αφού σταυρωθεί, κόβεται από το νοικοκύρη και μοιράζεται σ’ όσους παρευρίσκονται.

Τα Υλικά

χριστόψωμο-2

  • 1 κιλό αλεύρι σιταρένιο (κίτρινο)
  • 1 κουτ. σούπας μαγιά
  • 2 κουτ. σούπας μέλι και 1 ακόμα για το άλειμμα
  • 1/2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • 1/2 κουτ. σούπας μαχλέπι(προαιρετικό)
  • 1/3 φλυτζ. λάδι

Βάζω σε καθαρή λεκάνη το αλεύρι. Διαλύω το μέλι με χλιαρό νερό και προσθέτω τη μαγιά. Ρίχνω το μίγμα στο κέντρο της λεκάνης.

Προσθέτω τα μυρωδικά, το λάδι και ζυμώνω με αλατισμένο, χλιαρό νερό, σε μια μαλακή ζύμη.

Την αφήνω να ξεκουραστεί, να ξεκουραστώ κι εγώ και σε 1 ώρα την ξανα-ζυμώνω και την πλάθω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κρατώ ένα μικρό κομμάτι για να φτιάξω το σταυρό.

Στολίζω όπως θέλω. Εγώ σφραγίζω και με το τυπάρι μου.

Περιμένω να φουσκώσει και φουρνίζω στους 200° για 50′. Ενδιάμεσα το αλείβω με 1 κουτ. μέλι διαλυμένη σε λίγο νερό και στο τέλος ξανά. Είναι για να γυαλίσει και να πάρει όμορφο χρώμα.

Βασιλόπιτα

Νίκης Λάμπρου – Ψαρομύτη, συνταξιούχου Μαίας.

βασιλόπιτα

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι (ή φαρίνα ΓΙΩΤΗ κόκκινη)
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 κουταλάκια baking powder (αν δεν είναι Φαρίνα το αλεύρι)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο καλό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού αδιάλυτο γάλα εβαπορέ.
  • 4 αβγά
  • ξύσμα λεμονιού
  • ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε τα υλικά και ενώ το χτυπάμε ρίχνουμε το γάλα και τελευταία τα αβγά. Χτυπάμε καλά το μείγμα, αλείφουμε το ταψί και το ρίχνουμε μέσα. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s