Ο ερχομός της άνοιξης …

spring-aperi
Ανθισμένη αμυγδαλιά, φωτ. Νίκου Νταργάκη

Σήμερα, 21 Μαρτίου 2020, μιά μέρα μετά την εαρινή ισημερία, η ημέρα μόλις έγινε μεγαλύτερη από τη νύχτα.

Την ίδια στιγμή ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο. Ο αόρατος εχθρός είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που ωστόσο έχει τόσο μεγάλη δύναμη. Ο κορονοϊός του 2019 (COVID-19) έχει σκορπίσει το τρόμο σε όλη τη γή, θανατώνοντας τους πιο αδύναμους ανθρώπους: τους ηλικιωμένους και τους πολυ-ασθενείς.

Η πανδημία δοκιμάζει τις δομές υγείας μας, την ευρηματικότητά μας, την οργάνωση και την πειθαρχεία μας, την κοινωνικότητά, την υπομονή, ακόμη και την αλληλεγγύη μας. Βρισκόμαστε μέσα σε ένα «άγνωστο πόλεμο» πανδημίας, που ασφαλώς έχει ξαναζήσει η ανθρωπότητα, τι σύμπτωση, πριν 100 περίπου χρόνια (Ισπανική Γρίπη του 1918 [3]).

Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. 100 χρόνια μετά η επιστήμη έχει προχωρήσει σημαντικά τόσο στην ιατρική όσο και στις επικοινωνίες. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο μορφωμένοι, για να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το τί συμβαίνει και να αντιδράσουν αναλόγως. Οι κυβερνήσεις είναι εμπειρότερες και αποτελεσματικότερες στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων.

Μια ορατή συνέπεια αυτού του πολέμου, είναι η ανάγκη να απομακρυνθούμε μεταξύ μας (social distancing — κοινωνική απομάκρυνση) για να συγκρατήσουμε τη διασπορά του κορονοϊού. Άλλη συνέπεια ο εγκλεισμός μας, πού αλλού; στην κατοικία μας, συνήθως μαζί με την οικογένειά μας! Το «μένουμε σπίτι» έχει γίνει το σύνθημα.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να χαθούμε. Διαθέτουμε σημαντικές τεχνολογίες επικοινωνιών, που γεφυρώνουν τις αποστάσεις και αντισταθμίζουν κάποιο βαθμό την κοινωνική απομάκρυνση, επιτρέποντας τη κοινωνική σύγκλιση. Ούτε και να αφήσουμε τον εθελοντικό εγκλεισμό στα σπίτια μας ανεκμετάλλευτο. 

«ουδέν κακόν αμιγές καλού»

Ας αναθερμάνουμε λοιπόν την Καρπάθικη «αποσπερία», με τη βοήθεια εργαλείων συλλογικής (δια ζώσης) επικοινωνίας  που ήδη χρησιμοποιούμε (δείτε ένα κατάλογο στο τέλος του άρθρου [5]). Η αποσπερία (εσπερινές επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών), ήταν μια από τις μορφές συνεύρεσης μικρών και μεγάλων, εκείνη τη νοσταλγική εποχή που τα χωριά μας ήταν γεμάτα, η τηλεόραση δεν είχε εισβάλει στη ζωή μας, και ο χρόνος κυλούσε αργά. Είναι τεχνολογικά εφικτό δεκάδες άτομα να συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη, με το μόνο εργαλείο το κινητό τους τηλέφωνο ή tablet, ένα ζευγάρι ακουστικά, αλλά και πειθαρχία στη συζήτηση!

Ας απολαύσουμε χρόνο με τα παιδιά μας, που τόσο λίγο βλέπουμε στην «κανονική ζωή» μας. Αποφεύγοντας να υποκαταστήσουμε το σχολείο και το δάσκαλο που απουσιάζει (προς το παρόν, μέχρι την εκκίνηση του ηλεκτρονικού σχολείου), υπάρχουν τόσα άλλα έχουμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας. Από συζητήσεις που δεν έχουμε κάνει – μεχρι βιβλία που δεν διαβάσαμε μαζί και συζητήσεις που δεν κάναμε. Ας συμπεριλάβουμε και συνετή – ως προς την έκταση – ηλεκτρονική επικοινωνία με φίλους και οικογένεια.

Ας απολαύσουμε το χρόνο στο σπίτι μας, που τόσο λίγο αξιοποιούμε σε μια ζωή γεμάτη σχολείο, δραστηριότητες, επαγγελματικές ενασχολήσεις και υπεργεμάτα σαββατοκύριακα. Εχουμε μικρά και μεγάλα πράγματα να κάνουμε για το ίδιο το σπίτι μας, να «ξεσκονίσουμε» τη βιβλιοθήκη, τη δισκοθήκη (άν έχουμε ακόμη), και γιατί όχι τη ταινιοθήκη μας. Να οργανώσουμε τα φωτογραφικά μας άλμπουμ ή τις συλλογές μας.

Ας απολαύσουμε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, που έχουμε καιρό να επικοινωνήσουμε. Ας κάνουμε συζητήσεις με φωνή και εικόνα, όχι μόνο ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, likes, κ.λ.π. Ειδικότερα τους ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να επισκεφθούμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δική τους υγεία.

Τέλος, ας  απολαύσουμε την περισυλλογή και την προσευχή, εφόσον το έχουμε ανάγκη. Είναι στιγμές όπως αυτές που ζούμε, όπου η ανάγκη για την επικοινωνία με το Θείο γίνεται ισχυρότερη, βαθύτερη, και για πολλούς από εμάς απαραίτητο μέρος της περίεργης νέας καθημερινότητας μας [1].

Με τον ερχομό της άνοιξης η ημέρα κερδίζει τη νύχτα. Παρόλες τις ανθρώπινες απώλειες ελπιδοφόρα μηνύματα αρχίζουν να φτάνουν από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Ας είμαστε αισιόδοξοι για το ότι θα κερδίσουμε τη μάχη και τελικά τον πόλεμο με τη πρωτόγνωρη απειλή για την ανθρωπότητα!

 Μανόλης Μ. Τσαγκάρης,
Αρχισυντάκτης


Παραπομπές και πηγές

 1. https://www.vimaorthodoxias.gr/peri-zois/perisyllogi-kai-prosefxi/
 2. Λήμμα για τον Κορονοϊό στην wikipedia
 3. Ισπανική Γρίπη του 1918 στην wikipedia
 4. Εφαρμογές ομαδικών επικοινωνιών:
  • Messenger (facebook.com) – εφαρμογή του facebook
  • Viber.com
  • Skype (skype.com)
  • zoom.us
  • webex.com
 5. Η «δια ζώσης» επικοινωνία, δηλαδή η ακουστική και οπτική ζωντανή επικοινωνία, αποτελεί τον πιο φυσικό τρόπο επικοινωνίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων σε απόσταση. Δεν υποβαθμίζουμε τη γραπτή επικοινωνία συντόμων μηνυμάτων, αναρτήσεων κλπ, η οποία έχει και αυτή τη χρησιμότητα της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s