Πουγκιά και Ξυλικόπιττες – ΣΥΝ2

Με την ευκαιρία των Απόκρεων, παραθέτουμε δύο συνταγές για γλυκά από την Νίκη Ψαρομύτη και μιά εναλλακτική από την Μαρίκα Πελεγρίνη.

της συνεργάτιδάς μας, Νίκης Λάμπρου – Ψαρομύτη

ΚΑΡΠΑΘΙΚΑ ΠΟΥΓΚΙΑ

pougkia2

ΥΛΙΚΑ:

Α) Ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι
  • ½ κουταλάκι baking powder
  • 1 ποτήρι λάδι
  • Χυμός από ένα λεμόνι

Β) Γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα
  • 2 αυγά
  • Μοσχοκάρυδο σκόνη
  • Ζάχαρη όσο γλυκιά μας αρέσει η γέμιση(ενδεικτικά ½ κούπα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking και το λάδι και ρίχνουμε το λεμόνι και λίγο χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη μας να γίνει τρυφερή και να μην κολλάει στα χέρια.

Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλίτσες.

Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και τα ανακατεύουμε με την μυζήθρα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και  ζάχαρη όσο γλυκιά θέλουμε την γέμισή μας.

Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το μπαλάκι ζύμης όσο περίπου το μέγεθος ενός πιατάκι του καφέ βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας από την γέμισή μας διπλώνουμε την ζύμη και το κλείνουμε με μύλο ζύμης ή πιρούνι πιέζοντας τις άκρες του.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι κατά προτίμηση ηλιέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τα πουγγιά μέχρι να ροδίσουν  από την κάθε μεριά.

Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να απορροφήσουν το λάδι.

Σερβίρονται κρύα ή ζεστά με μέλι, μαστίχι σκόνη και κανέλλα.


Ξυλικόπιττες

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • Λίγο αλάτι
  • 1 ποτήρι λάδι
  • Χυμός από ½  λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.

Ρίχνουμε μέσα το λάδι , το αλάτι, το λεμόνι  και λίγο λίγο το νερό μέχρι η ζύμη μας να γίνει μέτρια προς σκληρή.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα και μετά πλάθουμε μπαλίτσες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη τόσο όσο είναι ο πάτος του τηγανιού μας.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει ηλιέλαιο ,τηγανίζουμε τις πίτες μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο μεριές, τις βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

Σερβίρονται κρύες ή ζέστες με μέλι ή ζάχαρη -κανέλλα ή μαστίχι.


Ξυλικόπιττες – εναλλακτική συνταγή

syn2-sintages

της αναγνώστριάς μας, Μαρίκας Διακίδη-Πελεγρίνη,
συνταξιούχου εκπαιδευτικού.

Υλικά:

  • Ζύμη που περίσσεψε από την παρασκευή των πουγκιών (συνταγή Νίκης Ψαρομύττη για να μην επαναλαμβανόμαστε)
  • Κανέλα φρεσκοκοπανισμένη, ζάχαρη με μαστίχη τριμμένα στο γδι (γουδί)
  • Μέλι,κατά προτίμηση καρπάθικο
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Πλάστης για το άνοιγμα (ξυλίκι στην καρπάθικη, εξ’ού και ξυλικόπιττες)

Εκτέλεση

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μικρού αυγού και τα μαλακώνουμε στο χέρι.
Ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 15-20 εκατ. και πάχους 3χιλ. (Μην το πάρετε και τοις μετρητοίς 🤣)
Τηγανίζουμε ,γυρνώντας τες με δυο πηρούνια προσεχτικά, μέχρι να πάρουν το χρώμα τού μελιού…
Σερβίρονται πασπαλισμένες με μίγμα κανέλας,ζάχαρης,μαστίχης και λουσμένες με μέλι!

Σίγουρη επιτυχία!


Σχόλια:

  • Niki Lamprou ❤️💞💕 εβαλες μπολικο λεμονι στην ζυμη;
  • Maria Pakis-Vourtsis Τρελλαίνομαι για ξυλικοπιτες !η γιαγια μου οταν περισευε η ζυμη απο τις κοπελες !φιλια!
  • Kalliope Karademetriou Cassotis Αχ βρε Μαρίκα τι μου θύμισες!!! Το καλύτερο γλυκό των παιδικών μου χρόνων, ιδιαίτερα τις Απόκριες όταν περίσσευε η ζύμη από τα πουγκιά!!! Καλές Απόκριες λοιπόν!
  • Μαρίκα Γεργατσούλλη Kalliope Karademetriou Cassotis Πόπη η μητέρα σου έφτιαχνε ωραιότατες , καθώς επίσεις καί τά πουγκιά μέ τό σπανάκι καί τό μέλι …αξέχαστη μού έμεινε η νοστιμιά τους…
  • Kalliope Karademetriou Cassotis Ναι Μαρίκα μου αβάρετη γυναίκα η μανούλα μου και ό,τι έφτιαχνε ήτανε πεντανόστιμο! Κι εμένα πάντα στο μυαλό μου είναι τα τηγανοπίτια με το σπανάκι…. Καλό παράδεισο να έχει μαζί με το πατέρα μου κι εμείς να είμαστε καλά να τους θυμόμαστε!
  • Παναγιώτα Βλάχου Καλές απόκριες Μαρίκα μου. Ποιος μπορεί να τις ξεχάσει, και ψημένες με την γκαζιερα που έκανε τα πιο νόστιμα τηγανιτά; Τώρα, ούτε γκαζιερα, ούτε τηγανιτά.
  • Sophia Bertos Την νοστιμιά που έχουν οι ξυλικοπιτες δεν τις έχουν τα πουγκιά
  • Μαρίκα Γεργατσούλλη Niki Lamprou γιά τόν ίδιο λόγο βάζω καί τό πορτοκάλι στήν ζύμη γιά τά πουγκιά καί τίς ξυλικόπιτες ! Καλές Απόκριες !
  • Μαρίκα Γεργατσούλλη Marika Pelegrini πολύ ευχαρίστως συνονόματη …νά ανταλάσσομε τά φλάς μας ! Πές μας τή δική σου συνταγή !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s