Καρπάθικη Πηχτή (Ζηλαδιά) – ΣΥΝ1

ζηλαδιά2

Της συνεργάτιδάς μας,
Νίκης Α. Λάμπρου-Ψαρομύτη

Το μεζέ αυτό τον παρασκευάζαμε στην Κάρπαθο τα Χριστούγεννα που υπήρχε μεγαλύτερη προσφορά χοιρινού κρέατος. Σε πολλούς αρέσει και στο αποκριάτικό τραπέζι.

Υλικά:

  • 1 κεφαλή χοιρινή (χωρισμένη στη μέση και καθαρισμένη από το μυαλό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 πορτοκάλι
  • λίγα γαρίφαλα
  • χυμό από 10-12 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι κόκκους

Υλικά λοιπόν για αυτόν τον όμορφο μεζέ ένα κεφάλι από γουρούνι και προαιρετικά βάζουμε και δύο αυτιά από το γουρουνόπουλο! (Τα αυτιά βγάζουν πολύ ζελέ).

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε καλά τα υλικά, πλένουμε να φύγει το αίμα, και όλα μαζί τα βάζουμε ναβράσουν με λίγο αλάτι και ένα καρότο, την δάφνη, τα γαρύφαλλα καρφωμένα στο κρεμμύδι, την φλούδα από ένα πορτοκάλι και το πιπέρι σε κόκκους.

Το ξαφρίζουμε καλά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες.

Σουρώνουμε τον ζωμό σε μια λεκάνη και μόλις κρυώσει αφαιρούμε το λίπος με ένα κουτάλι.

Σε μια άλλη λεκάνη ξεψαχνίζουμε προσεκτικά το κρέας και μέσα κόβουμε φέτες το καρότο αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά και ρίχνουμε τον χυμό από οχτώ λεμόνια.

Τα ανακατεύουμε αρκετά και τα βάζουμε μέσα σε φόρμες.

Βράζουμε πάλι τον ζωμό μας με τον χυμό από τα υπόλοιπα λεμόνια. Μόλις πάρει βράση και το ανακατέψουμε πολύ καλά τον ρίχνουμε με μία κουτάλα στις φόρμες με το κρέας.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σκεπασμένο στο ψυγείο και το σερβίρουμε μαζί με φέτες βραστού αυγού, όπως στη φωτογραφία.

Υ.Γ. Είναι αλήθεια ότι με το κεφάλι είναι δύσκολα να γίνει η πηχτή γι’αυτό βοηθά ναχρησιμοποιήσουμε κότσι χοιρινό με χτένια κρέας. 1+1 κιλό και να βράσει αρκετά.

Σημείωση: παρατηρήσεις, διορθώσεις, εναλλακτικές οδηγίες για τη συνταγή αυτή εί-ναι πάντα ευπρόσδεκτες. Ευχαριστούμε και τη Μαρίκα Παναγιώτου-Τσέρκη για την επιμέλειά του άρθρου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s