Ο Αγιος Χαράλαμπος από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας

a.charalmpos
Εκ των άνωθεν άποψη της γειτονιάς του Αγ. Χαραλάμπους. Φωτογραφία του Δημήτρη Ε. Γεργατσούλη.

 

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο πολιούχος του Απερίου και η μοναδική ίσως εκκλησία στο όνομα του στο νησί μας. Η βιογραφία του Αγίου δεν μας είναι γενικά γνωστή, όμως η καταγωγή του από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας [6], μπορεί να συνετέλεσε και στην επιλογή του ως πολιούχου του Απερίου.

Συνοπτική Βιογραφία του Αγίου

agios-charalamposΟ Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.).

Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας.

Τότε η σκοτισμένη  ψυχή του Λουκιανού  διέταξε να αρχίσουν τα φρικτά βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με απίστευτη σκληρότητα ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος μαρτύρισε και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 113 ετών.

Περί των Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Η μοναχή Θεοτέκνη Αγιοστεφανίτισσα στο Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους (1995 μ.Χ.), καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με την τιμία Κάρα του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Επίσης, τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους φυλάσσονται και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.

Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη [5]. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων [3].

Το Απολυτύκιον (Ήχος δ’)

Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού,
καί λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ,
εδείχθης Χαράλαμπες·
ελαμψας εν τω κόσμω,
διά του μαρτυρίου,
ελυσας των ειδώλων,
τήν σκοτόμαιναν μάκαρ,
διό εν παρρησία Χριστου,
πρέσβευε σωθηναι ημας.

Πηγές και Αναφορές

  1. Αγιος Χαράλαμπος (pemptousia.gr)
  2. Αγιος Χαράλαμπος στην wikipedia
  3. https://www.sansimera.gr/biographies/788 (συνοπτικό άρθρο στο οποίο βασίστηκε και το δικό μας).
  4. Αγιος Χαράλαμπος (religious.gr). Εκτενές άρθρο με πολλές λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου.
  5. Το θαύμα του Αγ. Χαραλάμπους στα Φιλιατρά το 1944 (αναλυτική περιγραφή)
  6. Μανίσα (Μαγνησία – πόλη της Μικράς Ασίας) στην wikipedia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s