Συνδετικός κρίκος και κιβωτός της κοινότητάς μας

e-omonia-logo

 

Του Μανόλη Μ. Τσαγκάρη,
Αρχισυντάκτη της «Ε.Ο.»

Στις 25/1/2020, το Δ.Σ. του Συλλόγου Απεριτών Αττικής, τίμησε το Μιχάλη Γ. Μικροπανδρεμένο, για τη πρωτοβουλία του στην επανεκκίνηση της  «Εφημερίδας Ομόνοια» ως πρωτεργάτη και αρχισυντάκτη, τη Βενετία Μ. Σκευοφύλακα και τον Μανόλη Μ. Τσαγκάρη, ως μέλη της Συντακτικής Επιτροπής.

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Μιχάλη, έναν από τους πρωτοπόρους Απερίτες στη συλλογική δράση. Ο Μιχάλης επανεκκίνησε και σήκωσε στους ώμους του ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο της κοινότητας μας, την «Εφημερίδα Ομόνοια». Η δεκαπενταετής του προσπάθεια, ενέπνευσε πολλούς από εμάς και ανέδειξε την ανάγκη της   φωνής του Απερίου. Η Βενετία Σκευοφύλακα στήριξε εμπλούτισε την προσπάθειά του σε πολλούς τομείς.

Ο Μιχάλης υπηρέτησε με πάθος, ευθύνη, σοβαρότητα και συνέπεια την τριμηνιαία μας εφημερίδα και εξέδωσε 59 τεύχη από το 2004 ώς το 2009 ανελλιπώς! Εξέλιξε την εφημερίδα από τετρασέλιδη, σε οκτασέλιδη, από μονόχρωμη σε πολύχρωμη, από περιορισμένης κυκλοφορίας σε μεγάλης κυκλοφορίας. Κάλυψε σημαντικά γεγονόντα της επικαιρότητας, ιστορικά, λαογραφικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα. Το πλήρες αρχείο της εφημερίδας υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή, κληρονομιά για τις επόμενες γενεές. Η εφημερίδα μας έφερε τη φωνή του Απερίου σε εκατοντάδες συνδρομητές και τις οικογένειές τους ξεπερνώντας τα στενά όρια της κοινότητας μας.

Έτσι ενεργοποίησε και σε μένα το μικρόβιο της δημοσιογραφίας, που καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε παλιότερα στην ενασχόληση μου με το περιοδικό «Κάρπαθος» του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος στην Αμερική και το περιοδικό «Καρπαθιακή Ηχώ» του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενος λοιπόν στην πρόσκληση του Δ.Σ. της Ομονοίας Αττικής, μετά την οικειοθελή παραίτηση του Μιχάλη Μικροπανδρεμένου, δέχτηκα να ηγηθώ της προσπάθειας για το μετασχηματισμό της «Ε.Ο.» κάτω από τα νέα κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα. Δίπλα μας και η Βενετία Σκευοφύλακα, ο Ευθύμιος Κωνσταντινίδης και ο Γιώργος Μάρκου, μαζί με μιά σειρά συνεργατών. Φυσικά μεγάλη η στήριξη των Δ.Σ. των Συλλόγων μας.

Αρχής γενομένης από το φύλλο 60 (Μάρτιος-Ιούνιος 2019), μπαίνουμε στην τέταρτη περίοδο της εφημερίδας μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε ο παπά-Νικόλας Παναγιώτου το 1939, συνέχισε η «Ομόνοια» μέχρι τη δεκαετία του ’60 στην Αμερική, και επανεκκίνησε ο Μιχάλης Μικροπανδρεμένος το 2004 στην Ελλάδα.

2019-world-stats-eo
Αναγνωσιμότητα ανά τον κόσμο – Ιανουάριος 2020

Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη νέα φάση προσεχώς, μέσω της ίδιας της εφημερίδας μας. Πάντως μετά τα 4 πρώτα φύλλα μας (Φ60, Φ61, Φ62 και Φ63), αρχίζουμε να βρίσκουμε το βηματισμό μας, σε όλες τις ηλικιακές μας ομάδες! Την στιγμή αυτή  η ηλεκτρονική μας εφημερίδα μας έχει ήδη φτάσει σε 1500 περίπου αναγνώστες, που έχουν διαβάσει περισσότερα από 75 άρθρα, πάνω από 3000 φορές συνολικά. Στο τέλος του άρθρου παρατίθενται ορισμένα στατιστικά στοιχεία,  που δείχνουν την αναγνωσιμότητα μας να βρίσκεται σε άνοδο. Στόχος μας είναι να προσλκύσουμε ακόμη περισότερους αρθρογράφους και αναγνώστες και να αυξήσουμε τη θεματογραφία μας.

Ας κλείσουμε με μια ακόμη σκέψη και μια ευχή:

Η κοινή μας καταγωγή σχετίζεται με πρόσωπα, εικόνες, ήχους, βιώματα, αξίες, ανθρώπινες στιγμές, ιστορικές στιγμές, όνειρα, προσδοκίες, αισθήματα και συναισθήματα …. Πολλά από αυτά διασώζονται σε ατομικές μνήμες, ή  προσωπικά αρχεία μας, έντυπα, φωτογραφίες, σημειώσεις…

Την εποχή του τεχνολογικού πληθωρισμού και της εντατικής επικοινωνίας, την εποχή που το εγώ μάχεται το εμείς, ας αποθησαυρίσουμε ότι από τα παραπάνω έχει αξία συμβάλλοντας στη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα. Ας συνεχίσει να είναι η εφημερίδα μας συνδετικός κρίκος και κιβωτός της κοινότητας μας, για τις μελλοντικές αλλά ιδίως για τις τωρινές γενιές.

Προσκαλούμε και ευχόμαστε, ακόμη περισσότερα μέλη της κοινότητάς μας να εκφραστούν με εκτενέστερο γραπτό λόγο, έρευνα, ντοκουμέντα, ιδέες και απόψεις. Να ζεστάνουν την πέννα ή το πληκτρολόγιο τους για να διατυπώσουν και να καταγράψουν ότι πιστεύουν πως αξίζει και μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Για να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί, να ακουστεί και να ξανα-ακουστεί, να θεαθεί και να ξαναθεαθεί. Για να ξεκινήσει γόνιμο διάλογο σε ότι μας απασχολεί ή ότι προσδοκούμε!

Όπως συμβαίνει με τα εκατοντάδες άρθρα της «Εφημερίδας Ομόνοια» από το 1939 και  με  πολλά από τα  άρθρα της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας!

Μπαίνοντας στη δεύτερη εικοσαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, ας προσευχηθούμε στη Παναγιά του Απεριού να μας χαρίζει υγεία, ειρήνη και ομόνοια. Να μας φωτίζει να ενεργήσουμε για το «καλλίτερον αύριον» της κοινότητάς μας!

Ευχαριστώ τον Σύλλογο Απεριτών Αττικής  για την τιμή προς τους συντελεστές της «Εφημερίδας Ομόνοια» και προς το πρόσωπό μου. Ευχαριστούμε όλους  μας για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας στην κοινή μας προσπάθεια.


  1. Στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα
  2. Περί της εφημερίδας «Ομόνοια»: https://efimeridaomonia.wordpress.com/about/
  3. Το άρθρο αυτό βασίστηκε στη σύντομη αντιφώνηση μου κατά τη διάρκεια της φετεινής τελετής της Βασιλόπιτας.
  4. Το λογότυπο της έντυπής μας έκδοσης απέκτησε και ένα «e-« που υπενθυμίζει την ηλεκτρονική της έκδοση.
 

 

2019-stats
Στατιστικά στοιχεία κίνησης ηλεκτρονικής εφημερίδας «Ομόνοια». Επισκέπτες (με σκούρο μπλέ) και θεάσεις άρθρων (με ανοιχτό μπλέ).

 

 

e-omonia-logo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s