Προς ευρυτέρους ορίζοντας …

 aperi-horizons

Με την έκδοσιν του ανά χείρας Δελτίου [η Ομόνοια] θα επιδιώξη να ενώση περισσότερον τους εν Αμερική και άλλαχού Απερείτας εις ένα ιερόν καθήκον διά την καλλιτέραν αύριον του ωραίου μας χωριού. Με το Δελτίον αυτό θα κρούσωμεν την θύραν της καρδίας των Απερειτών εκείνων, που ο πανδαμάτωρ χρόνος και η σκληρά βιοπάλη της ξενητειάς, και οι περισπασμοί της ζωής έκλεισαν αν όχι για πάντα την θύραν αυτην προς την φωνήν του καθήκοντος. Θα πλησιάσωμεν με το Δελτίον αυτό τους μακράν και τους εγγύς ….

Με αυτά τα λόγια προλογίζει ο Νικόλαος Εμμ. Παναγιώτου  (ο μετέπειτα παπά Νικόλας) το πρώτο Φύλλο του ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΑΠΕΡΕΙΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» (Αμερική, 1939).

Το κύριο άρθρο επιγράφεται: «Προς ευρυτέρους ορίζοντας» και σε πολλά του σημεία (όπως το παραπάνω απόσπασμα) παραμένει επίκαιρο.

81 χρόνια μετά το άθρο αυτό το Απέρι  παραμένει «ωραίον«. Παραμένει η καρδιά της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου. Παραμένει  εκπαιδευτικό και αθλητικό κέντρο της Καρπάθου. Διαθέτει πολλούς ενεργούς  συλλόγους (οι τρείς είναι της «ΟΜΟΝΟΙΑς»). Δήμαρχος εξ Απερίου βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου (Καρπάθου), μαζί με πολλούς άλλους άξιους συγχωριανούς και συμπατριώτες μας.

Το Απέρι διαθέτει επίσης πληθώρα ικανών και επιτυχημένων επιστημόνων, επιχειρηματιών, διανοουμένων και ενεργών πολιτών που αποτελούν τη βάση για την «καλλίτερον αύριον του ωραίου μας  χωριού». 

Ομως τί αποτελεί το καλλίτερον αύριον του Απερίου; Είναι ένα δύσκολο ερώτημα που έχει πολλές πιθανές απαντήσεις. Αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση προς τους σημερινούς Απερίτες να το προσδιορίσουν και τελικά να το στοχεύσουν για να το υλοποιήσουν.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα η (ηλεκτρονική) εφημερίδα μας έχει  να παίξει ενεργό ρόλο ως προς τον στόχο αυτό. Θα πλαισιώσει τις ενέργειες των θεσμικών μας οργάνων (δηλ. συλλόγων, τοπικής κοινότητος, δήμου και επαρχίας) προς αυτές τις κατευθύνσεις. Θα λειτουργήσει ως φορέας ενημέρωσης αλλά και συλλογής απόψεων επί όλων των θεμάτων που επηρεάζουν τη γενέτειρά μας.

Μοιραζόμενοι τις σκέψεις αυτές, ας μοιράσουμε και τις ευχές μας για το νέο έτος. Ευχόμαστε στους αναγνώστες μας ευτυχισμένο το 2020, με υγεία, ειρήνη, και ευόδωση των προσωπικών, οικογενιακών, επαγγελματικών και κοινωνικών τους στόχων.

Στην ιδιαίτερη και την μεγάλη μας πατρίδα ευχόμαστε ένα ειρηνικό 2020!

Χρόνια πολλά!

Μανόλης Μ. Τσαγκάρης,
Αρχισυντάκτης


Για όσους ενδιαφέρονται ολόκληρη η πρώτη σελίδα του 1ο φύλλου του Δελτίου της Ομονοίας υπάρχει στο σχετικό μας άρθρο.

OMO1943

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s