Αποκαθίσταται η λειτουργία του Δημοτικού Σταδίου Καρπάθου στο Απέρι

2019-Δημοτικό Στάδιο Καρπάθου στο Απέρι

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 έγινε στην αίθουσα του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου μια ενημερωτική παρουσίαση με κεντρικό θεματικό άξονα την αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Καρπάθου [1]  στο Απέρι, αλλά και την προοπτική δημιουργίας Αθλητικού Σωματείου Στίβου στην Κάρπαθο.

Η όλη εκδήλωση οργανώθηκε από το Δήμο Καρπάθου σε συνεργασία με τον ΚΟΠΑΠ με κύριο ομιλητή τον κ. Μιχάλη Παυλού, μέλος του Δ. Σ. Κεντρικού ΣΕΓΑΣ και εκπρόσωπο των αθλητικών σωματείων Δωδεκανήσου (ΣΕΓΑΣ) και ήταν ανοιχτή στο κοινό. Σχετική ενημέρωση υπάρχει στο δελτίο τύπου του Δήμου Καρπάθου.

Συνοπτικά:

Το Δημοτικό Στάδιο Καρπάθου που έγινε στο Απέρι με την ευκαιρία των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων του 2002,  κόστισε πανάκριβα σε χρήμα, ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν και ολοκληρώθηκε σε κάτι περισσότερο από τρεις μήνες. Δημιουργήθηκαν αθλητικές υποδομές, γήπεδο ποδοσφαίρου με χορτοτάπητα και προβολείς για νυχτερινές δράσεις, κερκίδες με καθίσματα, στίβος με ταρτάν και σχεδόν το σύνολο του εξοπλισμού που εθεωρείτο αναγκαίος για τη χρήση και τη συντήρησή του.

Αφού έγιναν οι αγώνες, εξυπηρέτησε περιστασιακά διάφορες αθλητικές ανάγκες (στίβου, ποδοσφαίρου, σχολικών αγώνων) και κάποιες συναυλίες, κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε, ρήμαξε και μαράζωσε.

Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του δεν αγκαλιάστηκε από την κοινωνία του νησιού, μάλλον δίχασε. Τα πιο συνήθη που ακούγονταν, ότι χωροθετήθηκε σε λάθος θέση, ήταν μακριά από τα Πηγάδια που κατοικεί η πλειοψηφία του πληθυσμού, είχαμε ήδη διάφορα γήπεδα (ποδοσφαίρου κυρίως) σε άλλα χωριά, μέχρι ότι δεν ήταν απαραίτητο ειπώθηκε.

Από τη μεριά του Δήμου Καρπάθου δεν υπήρξε δυστυχώς η απόλυτη στήριξη στο έργο, προσωπικό για τη συντήρηση, φύλαξη και λειτουργία του ελάχιστα απασχολήθηκε.

Μοιραία αφέθηκε στη μοίρα του, κατέληξε να φιλοξενήσει μέχρι και πρόσφυγες και πέραν τούτου ουδέν. Αυτή τη στιγμή θυμίζει κάτι σαν βοσκότοπο και οι εγκαταστάσεις του είναι σχεδόν απαξιωμένες, πολλά ίσως πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή η τουλάχιστον να επισκευαστούν.

Ακολούθησε μια ανοιχτή συζήτηση, μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και καταγραφή απόψεων από όσους θέλησαν να μιλήσουν σχετικά.

Κάτι που σωστά ειπώθηκε στην παρουσίαση: Οι ανάγκες πρέπει να μας οδηγούν στα έργα και  τις χρήσεις και όχι να ψάχνουμε σκοπούς για να εφεύρουμε ανάγκες και έργα που δεν μας είναι απαραίτητα.

Ο Δήμος Καρπάθου εξέφρασε τη βούληση να εντάξει την αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Καρπάθου στο Απέρι σε πρόγραμμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και να το παραδώσει ξανά προς χρήση στη νεολαία της Καρπάθου.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει σαφής πολιτική και κατεύθυνση από τον πλέον αρμόδιο, τον ΚΟΠΑΠ του Δήμου Καρπάθου, να υπάρξει στόχευση για τα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα και τις ανάγκες που θα καλύπτονται από την επαναλειτουργία του Σταδίου. Να είναι ένα έργο που θα ενώνει και όχι θα διχάζει.

Σήμερα στην Κάρπαθο το βάρος δίνεται σχεδόν στο σύνολό του στο ποδόσφαιρο, λιγότερο στο μπάσκετ και πολύ λιγότερο έως ελάχιστα σε άλλα αθλήματα. Οι αθλητικές υποδομές είναι λίγες και δεν καλύπτουν το σύνολο του νησιού. Ελάχιστοι είναι οι χώροι που μπορούν τα παιδιά κυρίως να αθληθούν. Π.χ. μέσα στα Πηγάδια τα προαύλια των σχολείων και ένα υποτυπώδες γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5 συν τις εγκαταστάσεις του Ποσειδώνα.

Πολλοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του Πρωτέα ακυρώνουν την ύπαρξη του Δημοτικού Σταδίου στο Απέρι. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και δημιουργικά. Ειδικά στα αθλήματα του στίβου.

Στο Απέρι λειτουργούν Γενικό Λύκειο, Γυμνάσιο και Δημοτικό Σχολείο, σχεδόν 200 μαθητές. Θα είναι οι πρώτοι και άμεσα ενδιαφερόμενοι. Μαζί με όλους όσους ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό στο σύνολό του.

Κάρπαθος 8/12/2019

Γιώργος Μάρκου


  1. Φωτογραφίες του Σταδίου από τον Δημ. Ε. Γεργατσούλη (ακολουθούν και στο παρακάτω slideshow)
  2. Σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Καρπάθου

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s