Κάρπαθος: νησί που εκθειάζει Βρετανική Τουριστική Ιστοσελίδα

Ο γλάρος Auduin's της Καρπάθου
Audouin’s gull. Photo Jakob Fric.

Γνωρίζετε ότι στην Κάρπαθο κατοικούν δύο σημαντικά σπάνια πτηνά της Μεσογείου;

Η δημοφιλής Βρετανική τουριστική ιστοσελίδα allΑboutshipping.co.uk μέσα από άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου James Brewer, απογειώνει την Κάρπαθο και τον οικοτουρισμό της, προτείνοντας το ακριτικό νησί ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τους λάτρεις του οικοτουρισμού αλλά και του «ορνιθοτουρισμού».

Αναδεικνύοντας, σαφώς, τους φιλόξενους κατοίκους και τη φυσική ομορφιά και τις χάρες της Καρπάθου – με τους εκπληκτικούς όρμους, τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, τις απομονωμένες και ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό παραλίες και τα γραφικά χωριά – του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού των Δωδεκανήσων, η οποία συνδυάζει ιδανικά την ιστορία με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ο Βρετανός δημοσιογράφος εξηγεί γιατί μια επίσκεψη εδώ αποτελεί, μοναδική φυσιολατρική εμπειρία.

Ο James Brewer με το άρθρο του με τίτλο «Πετώντας ψηλά: Ο Ορνιθοτουρισμός στην Κάρπαθο “γνέφει” στους Τουρίστες!» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επιλογές οικοτουρισμού που προσφέρει η Κάρπαθος στον επισκέπτη της.

 

Ο Αετός της Ελεανόρας
Eleanora’s falcon. Photo Jakob Fric. Ο Αετός της Ελεανόρας

 

Το άρθρο μας υπενθυμίζει για δύο σπάνια σχετικά πτηνά που συναντώνται στο νησί μας, όπως το γλάρο του Auduin (ανω φωτογραφία) και τον αετό της Ελεανόρας [2], [3].

Ταυτόχρονα, κάνει αναφορά στα σπάνια είδη που συναντά κανείς εδώ, τις προστατευόμενες περιοχές Natura, τις περιπατητικές διαδρομές και την δυνατότητα καταδύσεων που προσφέρονται στους ταξιδιώτες που θα επιλέξουν το νησί για τις διακοπές τους.

Μάλιστα, από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο νησί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι άλλη από τον ορνιθοτουρισμό, καθώς η Κάρπαθος αποτελεί την τελευταία στάση των αποδημητικών πουλιών πριν αυτά πετάξουν για την Αφρική.

Ο δημοσιογράφος στο άρθρο του κάνει ειδική αναφορά και στον παραδοσιακό οικισμό της Ολύμπου στο βόρειο τμήμα του νησιού, παρομοιάζοντάς την με «ζωντανό μουσείο».

Από τα σημεία του νησιού που γοητεύουν ιδιαιτέρως τους επισκέπτες του, εδώ η λαϊκή παράδοση παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να κυκλοφορούν ακόμη με τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού.

Τέλος, ο συντάκτης τους άρθρου δεν παραλείπει να αναφερθεί τόσο στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, Πηγάδια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Καρπάθου, όσο και στο νησάκι Σαρία, απέναντι από την Όλυμπο.


Επιμέλεια Ευθύμιου Κ. Κωνσταντινίδη, Μανόλη Τσαγκάρη

Πηγή: http://www.Allaboutshipping.co.uk

  1. Flying high: birdlife on Aegean island of Karpathos beckons tourists
  2. Ο γλάρος του Auduin της Καρπάθου, wikipedia
  3. Ο αετός της Ελεανόρας της Καρπάθου, wikipedia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s