Λαμπρός ο εορτασμός της 75ης επετείου από την Επανάσταση της Καρπάθου του 1944

Εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η 75η επέτειος της Επανάστασης της Καρπάθου, που οργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθιών στην Αθήνα. Ο εορτασμός συμπεριλαμβανε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στην Πλατεία Καρύτση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και εορταστική τελετή στο Ιστορικό κτήριο της Παλαιάς Βουλής, επί της οδού Κολοκοτρώνη.

Την κεντρική ομιλία της ημέρας έδωσε ο  Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης
και Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ. κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, με τίτλο: «Το μήνυμα του Επαναστατικού Κινήματος της Καρπάθου στη διαμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων ως πυλώνα ισχύος και ασφάλειας στο σύγχρονο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου»

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με μαντινάδες και παραδοσιακούς χορούς τα νιάτα της Καρπάθου. Τραγούδησαν οι παδικές χορωδίες του συλλόγου Απεριτών Αττικής «Η Ομόνοια» και της  Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα». Χόρεψε το συγκρότημα του  «Ομίλου Καρπαθίων Νέων»
σε συνεργασία με τον Όμιλο Νέων της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα που γέμισαν το χώρο της παλαιάς Βουλής, τόσο από την Κάρπαθο όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Σύλλογος μας υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες του Παγκαρπαθιακού Εορτασμού της Επανάστασης της της Καρπάθου, ανελλιπώς από το 2014. Άλλωστε από πολύ νωρίτερα ξεκίνησε τον εορτασμό με ακριβώς το ίδιο παγκαρπαθιακό πνεύμα.

Με αφορμή τη σημερινή, μεγαλοπρεπή εκδήλωση του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, για τα 75 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου, θα ήθελα να προσθέσω μερικές σύντομες διαπιστώσεις, προσωπικές αλλά και της ομάδος που για 5 χρόνια τώρα συμμετέχει στον παν-καρπαθιακό εορτασμό.

Το Επαναστατικό-Απελευθερωτικό Κίνημα της Καρπάθου του 1944 είναι το αποκορύφωμα συνεχούς, καθολικής και διαχρονικής προσπάθειας όλων των Καρπαθίων, για την Ελευθερία του νησιού μας και την Ένωση του με τη Μητέρα Ελλάδα.

Τα γεγονότα του ’44 στην Κάρπαθο απαιτούν βαθύτερη ανάγνωση για να αποκαλυφθούν τα οράματα και η μαχητικότητα του Καρπαθιακού λαού, η διορατικότητα της Καρπαθιακής Ηγεσίας, καθώς και η ομοψυχία, κατά βάσιν, των πρωταγωνιστών. Στοιχεία που οδήγησαν στην αναίμακτη απελευθέρωση της Καρπάθου, στη συνθηκολόγηση των πάνοπλων ιταλικών φασιστικών αρχών κατοχής, στη διακήρυξη της Επανάστασης, Απελευθέρωσης και Ένωσης με την Ελλάδα, και στην αποστολή του Επαναστατικού Μανιφέστου στις συμμαχικές και Ελληνικές αρχές στην Αίγυπτο.

Οι υπεύθυνοι χειρισμοί οδήγησαν στο αίσιο τέλος που ήρθε ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών της Καρπαθιακής ηγεσίας.

Οι 53 υπογραφές των προγόνων μας στη διακήρυξη, δίνουν 75 χρόνια μετά σε όλους εμάς τους Καρπαθίους μαθήματα ομοψυχίας, πατριωτισμού, και προσήλωσης στους εθνικούς στόχους.

Βρείτε στο σχετικό άρθρο τη σελίδα που περιέχει τις 53 υπογραφές, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ι. Καραϊτιανός [2].


  1.  Εορτασμός για την 75η Επέτειο της Επανάστασης της Καρπάθου, Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων, Δελτίο Τύπου.
  2. Από τη σχετική ανάρτηση του Μανόλη Τσαγκάρη στο facebook για την 75η  Επέτειο από την Επανάσταση της Καρπάθου του 1944.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s