Διακρίσεις συμπατριωτών μας

Αρκετές και αυτό το τρίμηνο οι  διακρίσεις και οι παρουσίες συμπατριωτών μας σε επιστημονικά συνέδρια.Τους συγχαίρουμε γιατις επιτυχίες τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ

Ο συγχωριανός και συμπατριώτης μας Γεώργιος Καμπούρογλου, συμμετείχε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ογκολογίας που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Royal Olympic Athens Hotel το διάστημα 31 Οκτωβρίου 2019 έως 03 Νοεμβρίου 2019.

Giorgos_Kambouroglou_1Στην εισήγησή του στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ογκολογίας, ευχαρίστησε την επιστημονική κοινότητα και επιτροπή και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του συνεδρίου κο Ιωάννη Καραιτιανό για την τιμητική πρόσκληση.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καμπούρογλου αναφέρθηκε στην χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, μαζί με την Κλινική Ογκολογία και την Ακτινοθεραπεία.

Αναφέρθηκε στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, προσπάθεια για εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων και τελικά στοχευμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς.

 1. https://www.globalevents.gr
 2. https://www.eexocongress2019.gr/
 3. Προσωπική Ιστοσελίδα (Facebook) Giorgos Kambouroglou

Δρ. Μιχάλης Μιχ. Κωνσταντινίδης

O συμπατριώτης μας Δρ. Κωνσταντίνος Μιχ. Κωνσταντινίδης από την Αρκάσα Καρπάθου, εξελέγη GOVERNOR GREEK CHAPTER OF AMERICAN COLLEGE OF SURGEONS, στο Σαν Φραντσίσκο στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 26-31 Οκτωβρίου 2019.

Konstantinos_Konstantinidis_1Όπως μας λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του: Μεγίστη τιμή αποτελεί για μένα η εκλογή μου ως Governor του Greek Chapter of the American College of Surgeons που έγινε στο San Francisco κατά την διάρκεια του ACS 2019, 26-31, Οκτωβρίου, 2019.

Για την τιμητική αυτή διάκριση του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, πρέπει οι συνάδελφοι του χειρουργού, από το αντίστοιχο κράτος, να τον επιλέξουν και να τον προτείνουν. Στη συνέχεια αξιολογείται, με αυστηρή διαδικασία, από το Κολλέγιο, το ήθος, το βιογραφικό, η προσωπικότητα, η δραστηριότητα στο τοπικό Chapter, η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Κολλεγίου και η διεθνής παρουσία του χειρουργού.

Δεν θα μπορούσε φυσικά ποτέ να περάσει κάτι τέτοιο από την φαντασία μου όταν νεαρός απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έφυγα στην Αμερική για να γίνει χειρουργός. Το American College of Surgeons είναι η μεγαλύτερη επιστημονική χειρουργική εταιρεία στον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 1913 στην Αμερική με στόχο να θέσει υψηλά στάνταρ στους χειρουργούς μέλη του για την χειρουργική τους εκπαίδευση, την άσκηση του λειτουργήματος τους, την παροχή υψηλών υπηρεσιών και την ιδιαίτερη φροντίδα στους ασθενείς τους με τους κανόνες της ηθικής και της δεοντολογίας. Τα μέλη του Κολλεγίου ξεπερνούν τις 85.000 και φέρουν τον τιμητικό τίτλο “FACS”, που σημαίνει «Faculty of the American College of Surgeons».

Το ετήσιο συνέδριο, ACS CONGRESS, φέτος έγινε στο San Francisco και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 σύνεδροι. Το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών αποτελεί το σπουδαιότερο επιστημονικό και εκπαιδευτικό γεγονός της Γενικής Χειρουργικής παγκοσμίως και έχει στόχο να προσφέρει στους συνέδρους πλήρη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην τέχνη και την επιστήμη της χειρουργικής.

Για να το πετύχει αυτό το συνέδριο προσφέρει υψηλού επιπέδου σεμινάρια για όλες τις χειρουργικές ειδικότητες όχι μόνο στις ιατρικές εξελίξεις αλλά για τα οικονομικά της υγείας και τον τρόπο εκπαίδευσης των χειρουργών.
Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν μεγάλου εύρους επιστημονικά θέματα πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής ογκολογίας και τις καινοτομίες της τεχνολογίας, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια και μαθήματα με εφαρμογές hands-on για χειρουργούς, ειδικευόμενους και φοιτητές ιατρικής.

Η επιλογή των θεμάτων που παρουσιάστηκαν κάλυψε το ενδιαφέρον όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων. Περιελάμβανε περισσότερες από 120 ενότητες. Η συμμετοχή των συνέδρων χειρουργών ξεπέρασε τους 10.000.
Συγχρόνως έγινε η έκθεση των χειρουργικών εργαλείων και μηχανημάτων, ανοιχτής, λαπαροσκοπικής και ρομποτικής τεχνολογίας που προσήλκυσε την προσοχή όλων των χειρουργών, ενώ οι συμμετέχοντες εκθέτες ξεπέρασαν τους 5.000.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική για όλες σχεδόν τις καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του Πεπτικού Συστήματος, οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου, ορθού, καθώς και παγκρέατος, ήπατος, χοληφόρων, νεφρού, ουροδόχου κύστεως, προστάτου, μήτρας, ωοθηκών.

Η θέση της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση όλων των μορφών κήλης, βουβωνοκήλης, μηροκήλης, ομφαλοκήλης, κοιλιοκήλης, μετεγχειρητικής κήλης, διαφραγματοκήλης, αποτέλεσε επίσης κύριο θέμα συζήτησης στο συνέδριο αυτό, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της τεχνικής για τον ασθενή.

Για όλα τα ανωτέρω η λαπαροσκοπική χειρουργική τεχνική έχει ήδη τεκμηριωθεί και εδραιωθεί στα χέρια των χειρουργών που είναι σωστά εκπαιδευμένοι και έχουν μεγάλη εμπειρία, αλλά η ρομποτική, η οποία αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής προσφέρει καλύτερα εργαλεία και τρισδιάστατη εικόνα και έτσι αυξάνεται η ασφάλεια που παρέχει ο χειρουργός στον ασθενή.

Απομακρυνόμαστε δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό, από την ανοιχτή χειρουργική λόγω των επιπλοκών που οφείλονται στο κοιλιακό τραύμα. Περισσότερες από το 80% των επεμβάσεων κοιλιάς γίνονται σήμερα με λαπαροσκοπική η ρομποτική χειρουργική από τους εξειδικευμένους ομάδες χειρουργών, μία εκ των οποίων είναι και η ομάδα η δική μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με παγκόσμια αναγνώριση.

Πηγές:

 1. https://www.facs.org/clincon2019
 2. Εφημερίδα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ
 3. Ιστοσελίδα Καλλιρρόης Μανωλάκη (Facebook)

Περικλής Χρυσοχέρης

Ο συγχωριανός μας Περικλής Στ. Χρυσοχέρης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στις 08-10-2019, για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του παχέως εντέρου. Ο Περικλής Στ. Χρυσοχέρης, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση και τις μεθόδους θεραπείας, όπως ανέφερε στην συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή: «ΣΗΜΕΡΑ».

Είμαστε υπερήφανοι για το ήθος του και την βοήθεια που προσφέρει απλόχερα και καθημερινά μέσω του επαγγέλματός του (Γενικός Χειρουργός / Διευθυντής Α’ και Μέλος του American Board of Surgery Certified), σε πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη θεραπείας.

Νέα διάκριση και συμμετοχή του Περικλή Στ. Χρυσοχέρη στο ACS Clinical Congress 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Moscone Center, San Francisco, CA., U.S.A., το διάστημα 27-31 Οκτωβρίου 2019.

Το συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με ιατρούς από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αναπτύχθηκαν σύγχρονες τεχνικές και μέθοδοι στον τομέα της υγείας και αναφέρθηκαν λύσεις αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων.
Μεταξύ άλλων ο Περικλής Στ. Χρυσοχέρης, συναντήθηκε με παλιούς καλούς φίλους από την ειδικότητα της Χειρουργικής στην Βοστώνη την κα Neema Kassege – Χειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης με πλούσια κοινωνική δράση στους ιατρούς χωρίς σύνορα και τον Alexander Dzakovich καθηγητή Χειρουργικής του Παίδων στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο.

Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση ήταν εκείνη με τον καθηγητή του στην ειδικότητα, Professor Dr. David McAneny στο Boston University Medical Center.

Periklis_Chrysoheris_3Όπως αναφέρει: «Σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλω πολλά»! Μου δίδαξε Χειρουργική με έμφαση στην λεπτομέρεια σε ότι κάνω αλλά κυρίως η στάση ζωής του, το ενδιαφέρον του για κάθε έναν ασθενή του ξεχωριστά και το ήθος του είναι αυτά που τον κάνανε παράδειγμα προς μίμηση σε εμένα. Αισθάνομαι πολύ τυχερός, πολύ περήφανος για αυτούς και για το κοινό μας παρελθόν και εκπαίδευση».


 1. Πρωινή Εκπομπή ΣΚΑΙ / ΣΗΜΕΡΑ 08-10-2019
 2. https://www.youtube.com/watch?v=N-Jb2nLKuNg
 3. Ιστοσελίδα / Chrysoheris.com
 4. https://www.facs.org/clincon2019

Δρ. Ιωάννης Καραϊτιανός

Ioannis_Karaitianos_1Ο Συμπατριώτης μας ιατρός κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, μίλησε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής:

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε οι σύγχρονες εξελίξεις στην Ογκολογία είναι καταιγιστικές και αλματώδεις. Η Χειρουργική αποτελεί τον ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, μαζί με την Κλινική Ογκολογία και την Ακτινοθεραπεία.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διάγνωση και θεραπεία των κακοηθών νεοπλασμάτων απαιτεί την αγαστή συνεργασία και το συντονισμό πολλών συναφών ιατρικών ειδικοτήτων.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, προσπάθεια για εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων και τελικά στοχευμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς.

Εξάλλου οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις με την εφαρμογή νέων φαρμακευτικών ουσιών, αντιαγγειογενετικών παραγόντων, ανοσοθεραπείας και στοχευουσών θεραπειών καθώς και συνδυασμών αυτών με την ακτινοθεραπεία, δημιουργούν νέους ορίζοντες στη θεραπευτική του καρκίνου αλλά και συχνά οδηγούν σε επείγουσες και σοβαρές επιπλοκές οι οποίες απαιτούν βαριές χειρουργικές επεμβάσεις με συνοδό νοσηρότητα και θνητότητα.

Έτσι, ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου και της στενά συνεργαζόμενης ογκολογικής ομάδας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός και κρίσιμος τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κακοήθους νεοπλάσματος, όσο και της διατήρησης καλής ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Η εξειδίκευση των νεότερων συναδέλφων στη Χειρουργική Ογκολογία -παρά το γεγονός ότι η επίσημη πολιτεία αρνήθηκε κατ’ επανάληψη τη νομοθετική κατοχύρωσή της ως ιατρικής εξειδίκευσης της Γενικής Χειρουργικής και παρά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΚεΣΥ- αποτελεί βασικό στόχο και διαχρονικό μέλημα του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας.

Πιστεύουμε ότι το παρόν 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ογκολογίας με την πλουσιότατη θεματολογία του που καλύπτει μέγιστο ποσοστό των κύριων θεμάτων της χειρουργικής μας εξειδίκευσης αλλά και φωτίζει τις περισσότερες πτυχές της συνεργασίας μας με τις υπόλοιπες συναφείς ειδικότητες, θα συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων των καταξιωμένων αλλά και νεότερων συναδέλφων μας καθώς και στην καλύτερη αλληλοκατανόηση και συνεργασία μεταξύ μας.

 1. https://www.globalevents.gr
 2. https://www.eexocongress2019.gr/
 3. Προσωπική Ιστοσελίδα (Facebook) – Ioannis Karaitianos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s