Κάρπαθος και Κάσος 1944: Η ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Α100-detail
Απόσπασμα από την επιστολή προς τις ελληνικές και συμμαχικές αρχές στην Αίγυπτο, που στάλθηκε με το πλοιάριο «Κάρπαθος» (γνωστό ως Ιμακολάτα). Σημειώνεται το σημείο που ανακοινώνεται η «Ενωση με την Ελλάδα».

Σαν τέτοιες μέρες το 1944, οι Κάρπαθος έζησε 12 μέρες κοσμογονίας. Οι πρόγονοί μας άγγιξαν το όνειρο πολλών αιώνων σκλαβιάς, την Απελευθέρωση και την Ένωση με τη Μητέρα  Ελλάδα.

  • Απελευθερώθηκαν με ίδιες δυνάμεις, με την επανάσταση της Καρπάθου που ξέσπασε στις Μενετές, Αρκάσα και διαδώθηκε στα υπόλοιπα χωριά την 5η Οκτωβρίου.
  • Άμεσα κατανόησαν την ανάγκη κεντρικού συντονισμού για να διαπραγματευτούν με την Ιταλική διοίκηση, εκλέγοντας την Κεντρική Καρπαθιακή Επιτροπή στις 6 Οκτωβρίου.
  • Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, συνέγραψαν το επαναστατικό τους μανιφέστο,  την επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση στο Κάϊρο, στις 7 Οκτωβρίου για την Απελευθέρωση και την Ένωση.
  • Οδηγούν την 11 Οκτωβρίου τους Ιταλούς σε συνθηκολόγηση
  • Παραδίδουν την επιστολή στις Βρετανικές αρχές στις 13 Οκτωβρίου. Η Κάρπαθος Ελεύθερη και Ενωμένη με την Ελλάδα!

Όμως δεν θα φτάναμε στο σημείο αυτό χωρίς να κρατάμε τη φλόγα της ελευθερίας αναμμένη. Σχολεία, Οικογένεια, Εκκλησία, Ομογένεια, συνέβαλαν σε αυτό.

Όμως και οι παράτολμες μαζικές εκδηλώσεις αντίστασης, συνέβαλαν στην απαίτηση για  την Ελευθερία  και την Ένωση με τη Ελλάδα. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας έγινε και στο Απέρι τον Άυγουστο του μαρτυρικού 1922.

Μαζί και με τους υπόλοιπους Καρπαθίους, οι Απερίτες μας πρόγονοι αντιστάθηκαν σθεναρά στην λεγόμενη «Ιταλική Απογραφή». Αοπλοι, αλλά με την πανοπλία της ψυχής, σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους βαριά οπλισμένους Ιταλούς.

Ο Νικόλαος Ε. Νιοτής, έγινε ο «πρωτομάρτυρας» των απελευθερωτικών αγώνων εναντίον των Ιταλών, πέφτοντας νεκρός από τις σφαίρες του Ιταλού Μαρισσάλου. Η θυσία του έγινε αφορμή για να ξεσηκωθούν τα πλήθη ακόμη πιο σθεναρά, και να μετατραπεί η κηδεία του σε συλλαλητήριο εναντίων των κατακτητών.

Πλησιάζοντας τα 100 χρόνια από την επέτειο της Αντίστασης στην Απογραφή, θα πρέπει να βρούμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα γεγονότα της εποχής και την απροκάλυπτη δολοφονία του Νιοτή από τους Ιταλούς.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία και η θυσία του αφορμή για τη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης.

–μανολης τσαγκάρης
Πειραιάς 10/10/2019

Υ.Γ. Οι γραμμές αυτές γράφονται τη στιγμή που η ανατολική μας γείτονα χώρα εισβάλλει στο δικό της ανατολικό γείτονα τη Συρία. Ποιός ξέρει τι μας επιφυλάσσει ακόμα η Ιστορία!

Πηγές:

  1. 53 Καρπάθιοι και Κάσιοι υπογράφουν την διακήρυξη για την Ένωση με την Ελλάδα το 1944! , http://www.karpathos.net. Παρουσιάζεται η αυθεντική επιστολή και τα ονόματα των 53 που την υπέγραψαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s